«Μίλα ψιθυριστά, αν μου μιλάς για αγάπη.»
Γουίλιαμ Σαίξπηρ
,,,,,{ Καρδια μου },,,,,
"Speak in whispers, if I talk about love."
William Shakespeare
Λόγια Καρδιάς
Η αγάπη απονέμεται πάντα σαν δώρο, ελεύθερα, πρόθυμα, απροσδόκητα. Προσφέρεται ακόμα και όταν οι άλλοι δεν την αναγνωρίζουν και δεν την εκτιμούν. Δεν αγαπάμε για να μας αγαπήσουν, αγαπάμε γιατί έτσι νιώθουμε…♥
Φανουρόπιτα (Κρήτης) 1 ποτηρι ελαιολαδο (ή μισο ελαιολαδο μισο ηλιελαιο)1 ποτηρι ζαχαρη1 ποτηρι πορτοκαλοζουμο4 κουταλιες ρακη ή κονιακ1 μηλο τριμμενο 1/2 ποτηρι καρυδια αλεσμενα2 κουταλακια κανελα και 1/2 γαρυφαλλο1 κουταλια μπεικιν παουντερ1 κουταλακι σοδα1/2 ποτηρι σταφιδες αλευρι οσο σηκωσει... ΣουσαμιΑχνη ζαχαρη για πασπαλισμα Πολυ ευκολη, και αφρατη Φανουροπιτα (Κρητικη Συνταγη). Εχετε ολα τα υλικα ΕΤΟΙΜΑ οπως περιγραφονται στο βιντεο, πριν αρχισετε.
Χρησιμοποιηστε το ιδιο ποτηρι για να μετρησετε ολα τα υλικα. Αρχιστε με 2 ποτηρια αλευρι, και αμα ειναι πολυ υγρο βαλτε μισο ακομα.
Το ταψι που θα χρησιμοποιησετε εξαρταται απο το ποτηρι που θα χρησιμοποιησετε ως μεζουρα και ποσο μειγμα θα βγαλει.
Οταν βαλετε το μειγμα μεσα στο ταψι, θελετε να καλυψει 3/4 σε υψος του ταψιου, οχι παραπανω γιατι θα ξεχυλισει, οποτε απο το μειγμα που εχετε θα κανονισετε και το ταψι σας (Υπολογιστε με το ματι).
Δεν χρειαζεται να λαδωσετε τα τοιχωματα του ταψιου, θα ελεγα ποτε να μην το κανετε αυτο, ετσι το μειγμα θα ανεβει καλυτερα, αρκει ο πατος του ταψιου να ειναι καλλυμενος με λαδοκολα, μετα που θα ψηστει, με ενα μαχαιρι βουτυρου οπως βλεπετε στο βιντεο ξεκολληστε το γυρω γυρω, αν εχει κολλησει στα τοιχωματα.
Εγω εδω χρησιμοποιω φορμα τσιζκεικ αλλα και ενα απλο ταψι κανει. Αφου κρυωσει, βαλτε ενα πιατο επανω στο ταψι και γυρισετε το αναποδα για να το βγαλετε. Συνεχισετε οπως και το βιντεο και η Χαρη του Αγιου Φανουριου Βοηθεια μας! Απολαυστε!! ENGLISH: St. Fanourios Cake: Each year the Orthodox faithful bake this cake in honor of Saint Fanourios day. He is believed to be the “finder” of lost items for those who bake this cake and bring it to church as an offering of thanks :) This cake is vegan, fluffy, moist and delicious. It uses extra virgin olive oil but you can use half olive oil half of a lighter oil. I personally love it with just the olive oil. This particular recipe is from the island of Crete, Greece. Recipe: (Use the SAME water glass to measure all ingredients; I am using a water glass, which is actually equal to 2 regular measuring cups). The pan you are going to use to bake it, depends on the measurement you used and how much it yielded. You want the batter to fill up 3/4 of the pan (not more; less is ok, the cake will be a little shorter), so just eyeball the final batter.
1 water glass olive oil (or 1/2 olive oil 1/2 vegetable or sunflower oil)1 w. glass sugar1 w. glass fresh orange juice4 tbsp Grappa (Raki is the Cretan version of Grappa but it's hard to find here in Toronto so i use grappa instead) OR 4tbsp cognac1 apple, shredded 1/2 w. glass ground walnuts2 tsp cinnamon1/2 tsp cloves1 tbsp baking powder1 tsp baking soda1/2 water glass raisins Flour AS NEEDED (I started with 2 water glasses, and then added another 1/2 water glass because it was too wet). Sesame seedsIcing sugar for dusting
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου